5. De Griekse kerk en nog zo wat

DE KERK

Zoals jullie natuurlijk allemaal weten, is de Grieks Orthodoxe een staatsgodsdienst, dus je moet verplicht geloven. Interessant concept. Dat is ook op school te merken. Onze vriendin Federika (inderdaad, zonder ‘r’) is Italiaans en getrouwd met Yorgos, de beste kok van het eiland, die in Bologna is opgeleid. Hun twee oudste kinderen zitten hier op de lagere school. Elke schooldag begint met 5 minuten gebed, dan 5 minuten praten over de bijbel en dan de vlag groeten. 2 tot 3 keer per maand komt de priester langs om ze nog het een ander in te wrijven en er is verplicht Grieks dansen. Deze combinatie maakt je wel erg Grieks. Misschien een mooi voorbeeld voor Baudet. Federica wil voor het oudste kind 12 is weer retour naar Italie om te voorkomen dat zij totaal geïndoctrineerd worden.

De kerk is de grootste grondbezitter van Griekenland en bezit miljarden (“allemaal gestolen van de armen”zij mijn moeder dan) waarover ze geen belasting hoeven te betalen. Het lijkt wel een multinational! Tsipras heeft héél even geprobeerd om daar wat aan te doen, maar hij durfde na een eerste voorzichtige poging zijn handen er niet aan te branden.

Insecten en vogels.
Dit is de tijd van de grote paardenvliegen, wespen en andere flinke insecten. Dat is ook de tijd dat wij vanaf het balkon de Eleonora valken zien jagen. Soms zie je ze vlak voor je neus salto’s maken als zij achter hun prooi aan gaan. Dit jaar is er iets eigenaardigs aan de hand. De valken zijn er niet. Normaliter zie je ze in groepen van 10 tot 20 jagen, maar nu niet een! De hoeveelheid horzels neemt jaar na jaar af. Wij denken omdat hun prooi, vooral ezels bij wie zij tanken, er niet meer zijn (de populatie is teruggebracht tot een ezel en twee muildieren die voor de bevoorrading van Chora, het oude dorp op het hoogste punt van het eiland, zorgen. Die horzels moeten ook ergens van eten. Maken wij nu het fenomeen mee van geen eten, geen horzels, geen valken?
Wij hebben ook een vlinder ‘plaag’. Fantastisch. Het is net alsof je door een poster uit de jaren 70 loopt na een jointje dat je natuurlijk niet hebt geïnhaleerd. Ik weet het alleen van horen zeggen.

Sporten
Morgen vindt de Alonissos challenge plaats. 30 kilometer hardlopen, heuvel op, heuvel af. Ze beginnen om 8 uur (want normaliter is het dan nog soort van koel). F maakt zich ernstige zorgen over de oververhitting van de deelnemers. Hij heeft zijn diensten aangeboden als er mensen onwel worden, maar er zijn al 3 dokters, waarvan een op een motor. Dat laatste vonden de organisatoren een sterk argument. Nou ja, hij heeft zijn plicht gedaan en zich beschikbaar gesteld, wat ik erg aardig van hem vind.
Wij hebben begrepen dat er maar 1 iemand is flauwgevallen. Een meisje van 11 de, na de twee kilometer gelopen te hebben, op de finish onderuit ging.
Alonissos is overigens een erg sportief eiland. Een voormalige groenteboer cum wethouder, heeft er voor gezorgd dat de school een ENORME sporthal heeft en twee voetbalvelden. Ze organiseren sprestatielopen gedurende het hele jaar.

Intussen zijn de verkiezingen voorbij. Iedere Griek is verplicht om (voor zich) te laten stemmen en om dat makkelijker te maken, moet je naar de geboortedorp/stad. Dat wil logistiek nog wel eens een probleem geven met al die eilanden. Grappig genoeg vinden ze dat helemaal niet gek en verplicht zijn stemmen vinden ze doodnormaal : “anders deed niemand het”. Na een zinderende campagne tijd, is de oude burgemeester verkozen met 133 voorkeursstemmen. Toch nog heel wat als je nagaat dat er ongeveer 800 mensen gestemd hebben. De vier wethouders komen allemaal van een andere partij. Dit om te voorkomen dat de burgemeester alleenheerser wordt. Deze maatregel is nieuw. Hoe het in de praktijk uitpakt (Grieken zijn het per definitie met elkaar oneens) en hoe bestuurbaar ons dierbare eilandje dan wordt zal de tijd leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *